Duboka analiza: Visual Composer vs. Elementor Pro

Kada kreirate web stranicu na WordPressu, izbor pravog page buildera može biti presudan. Visual Composer i Elementor Pro su dva vodeća alata na tržištu, ali koji je pravi za vas?
Pogledajmo detaljno.

Visual Composer: kratak pregled

Visual Composer je jedan od pionira u svetu drag-and-drop page buildera. Njegova snaga leži u:

 1. Prilagodljivim modulima: Sa preko 200 modula, možete dodati sve, od slika do društvenih ikona, sa samo nekoliko klikova.
 2. Backend i frontend uređivanje: Ovo omogućava korisnicima da vide promene u realnom vremenu dok uređuju stranicu.
 3. Dizajnerske opcije: Pored osnovnih elemenata, Visual Composer nudi napredne dizajnerske opcije za margine, padding, boje i tipografiju.

Gde Visual Composer zaostaje?

 • Brzina učitavanja: Zbog svog obimnog seta funkcija, može usporiti neke web stranice.
 • Težina učenja: Zahteva više vremena da se savlada, posebno za početnike.
 • Integracija sa dinamičkim sadržajem

Elementor Pro: kratak pregled

Elementor Pro je mlađi takmičar, ali je brzo stekao popularnost zbog svoje intuitivnosti i brzine.

 1. Widgeti: Nudi preko 300 widgeta, što omogućava korisnicima da dodaju sve, od video pozadina do animiranih naslova.
 2. Pop-up builder: Jedna od jedinstvenih karakteristika Elementor-a je mogućnost kreiranja prilagođenih pop-up prozora.
 3. Pravljenje kompletnih tema: Ovo omogućava korisnicima da prilagode sve aspekte svojih web stranica, uključujući zaglavlja, podnožja i arhive.
 4. Dinamičan sadržaj i njihovo prikazivanje : Jednostavno prikazivanje Custom post type-s polja ili na pojedinačnim stranicama ili u okviru arhive (loop-a).

Gde Elementor Pro može poboljšati?

 • Kompatibilnost: Iako je kompatibilan sa većinom tema, ponekad može doći do problema sa određenim WordPress temama.
 • Cena: U odnosu na druge page buildere, Elementor Pro može biti skuplji za neke korisnike.

Zaključak: Koji wordpress page builder odabrati?

Ukratko ako sada počinjete i tražite alat koji je lagan za upotrebu i ima širok spektar funkcija, i „svetliju budućnost “ Elementor Pro je ipak bolji izbor.

Najveća prednost Elementor pro alata:

Custom Fields: Personalizacija vašeg sadržaja

Custom Fields (prilagođena polja) su ključna komponenta WordPressa koja omogućava korisnicima da dodaju dodatne informacije ili meta podatke postovima, stranicama ili prilagođenim post tipovima. Ovi podaci mogu biti tekst, slike, veze, datumi i mnoge druge vrste informacija.

Kako Elementor Pro koristi Custom Fields?

Elementor Pro je proširio svoje mogućnosti integracijom sa „Custom Fields“. Ovo omogućava korisnicima da:

 1. Prikažu prilagođene podatke: Koristeći widgete Elementor-a, možete lako prikazati prilagođene podatke na svojim stranicama.
 2. Kreiraju dinamičke templejte: Sa Elementor Pro, možete kreirati templejte koji automatski povlače informacije iz Custom Fields.
 3. Integracija sa popularnim pluginovima: Elementor Pro se lako integriše sa popularnim pluginovima za prilagođena polja kao što su Advanced Custom Fields (ACF), Toolset, Jet Engine.

Praktični primeri korišćenja Custom Fields sa Elementor Pro

 • Portfolio sajtovi: Ako kreirate portfolio sajt, možete koristiti Custom Fields da dodate informacije o svakom projektu, kao što su klijent, datum završetka i veza ka sajtu. Zatim, koristeći Elementor Pro, možete dizajnirati templejt koji automatski prikazuje ove informacije za svaki projekat.
 • Sajtovi za nekretnine : Kada kreirate sajt za nekretnine, Custom Fields omogućavaju dodavanje specifičnih informacija o svakoj nekretnini, kao što su kvadratura, broj soba, lokacija, cena, tip grejanja i slike nekretnine. Koristeći Elementor Pro, možete dizajnirati prilagođene templejte koji automatski prikazuju ove informacije za svaku listingu nekretnine. Na primer, možete kreirati prilagođeno polje za „Pogled na more“ za stanove na obali, a zatim koristeći Elementor, prikazati ikonu mora pored svake nekretnine koja ima taj pogled. Ovo ne samo da pruža korisnicima detaljne informacije o svakoj nekretnini, već i vizuelno poboljšava pretragu i filtriranje nekretnina na sajtu.
 • E-commerce sajtovi: Za online prodavnice, Custom Fields mogu biti korisni za dodavanje dodatnih informacija o proizvodima, kao što su dimenzije, materijali ili uputstva za održavanje. Sa Elementor Pro, ove informacije se mogu lako prikazati na stranicama proizvoda.

Često postavljana pitanja

 1. Koliko koštaju ovi alati? Visual Composer nudi različite planove, počevši od $59 godišnje, dok Elementor Pro počinje od $49 godišnje za jednu licencu.
 2. Da li su oba alata kompatibilna sa WooCommerce-om? Da, oba alata se lako integrišu sa WooCommerce-om, omogućavajući vam da kreirate prilagođene prodavnice.
 3. Koji alat je bolji za SEO? I Visual Composer i Elementor Pro su optimizovani za SEO, ali preporučujemo korišćenje dodatnih SEO alata i dodataka za najbolje rezultate.
 4. Koja je glavna razlika između ova dva alata? U samom interfejsu.
 5. Da li mogu da koristim oba alata na istoj web stranici? Iako je tehnički moguće, ne preporučuje se koristiti oba alata na istoj stranici zbog mogućih problema sa kompatibilnošću.