I wordpress I joomla se mogu koristiti za pravljenje predivnih sajtova. Oba su CMS ili sistemi kojima se lako moze menjati sadrzaj.Oba sistema se lako mogu nadograditi koristeci plugin-ove bilo besplatne ili placene.Mogu koristitie vec gotove teme ili sablone za promenu izgleda sajta.Oba se mogu instalirati na svaki server tako da I tu nema razlike niti nekih posebnih zahteva.Cak I troskovi pravljenja sajta su slicni.Osvnovne verzije su besplatne . I wordpress I joomla imaju svoju veliku zajednicu gde se moze naci puno korisnih saveta I uputstava kako koristiti Ili prosiriti funkcionalnost osnovnih komponenti .

WordPress i Joomla imaju slicnosti koliko i razlika.
Ali sta ih cini razlicitim ? Koje su to razlike koje vam mogu pomoci da se odlucite za jedan od ova dva CMS-a ?

Sta je wordpress i za koga je ?

WordPress je najpopularniji CMS. U sustini WP je napravljen za blogove-sajtove sa vestima.Medjutim, niste ograniceni samo na blogove , vec se mogu praviti i posebne strane kao i mnogo cega jos koristeci fenomenalne plugin-ove .Wp je odlicna platform za pocetnike koja lako moze da se nadogradi u vrlo kompleksne sajtove.

Sta je joomla i za koga je ?

Joomla je mocan CMS koji je odlican za pravljenje svih vrsta sajtova.Pocetnicima mozda deluje malo teze zbog velike kompleksnosti sitema i structure samog CMS-a ali nije sve tako strasno kao sto mozda i izgleda u pocetku.

Zakljucak:

WordPress je jednostavniji i brze se radi na njemu, brze se zavrsava i postavlja sajt online.Joomla , sa druge strane,zna biti dosta komplikovana (posebno vlasnicima ili administratorima uradjenih sajtova) ali ima daleko vece mogucnosti u funkcionalnosti i raznovrsnosti, sto ne znaci da takle komplikovanije zahteve ne moze WP da odradi uz odlicnu i veliku bazu pluginova.
U svakom slucaju : NERESENO.