Održavanje sajta predstavlja aktivnosti preduzete da bi sajt radio i izgledao kako treba. Može se vršiti na redovnoj osnovi, ili s vremena na vreme. Dok se sajt ažurira, pristup sajtu može se privremeno ograničiti uz obaveštenje korisnicima da sajt neće biti dostupan tokom određenog vremenskog perioda. Ako su manje promene sve se završava za minut-dva, a ukoliko je potrebno uraditi veći broj izmena na sajtu sve može potrajati i nekoliko sati.

Šta je bitno kod održavanja sajta ?

Važno je imati sajt koji će biti osvežen najnovijom verzijom cms-a ili programa koji su zaduženi za vašu web prezentaciju a ujedno i imati aktuelne informacije na sajtu (koliko puta pogledate neki blog a kad vidite da je zadnji post napisan pre 2-3 godine odmah vam sve deluje nezanimljivije… )

Bezbednost sajta

Zastarele verzije wordpress-a ili joomla-e mogu biti lak plen hakerskim napadima .Ažuriranje worpdress-a je dosta jednostavno ako nema nekih dodatnih pluginova instaliranih na sajt.Ako ima onda treba proveriti da li je aktuelna verzija plugina kompatibilna sa novijom verzijom wordpress-a, pa ako jeste lako se odradi i ta nadogradnja.

Migracija sajta iz jednog u drugi CMS

U zadnje vreme dosta vlasnika sajtova se odlučuje za promenu sistema na kom je urađen njihov sajt , npr prelazak sa joomla cms-a na wordpress. Ovakve promene mogu biti dosta komplikovanje ali nisu i nemoguće ,odnosno sav sadržaj sajta se može sačuvati i rasporediti kako treba.

Postoje i određene komponente/pluginovi koji ubrzavaju i olakšavaju i ovaj proces.