Google je 17. i 18. oktobra 2014 godine „osvezio“ svoj algoritam (nazvan penguin 3) koji je pogodio mnoge sajtove, odnosno imao veliki uticaj na poziciju vasih sajtova koji su dobru poziciju gradili godinama.Mnogi sajtovi su sa prve strane ili totalno nestali na pretrazi ili su pali ispod 10 stranice na google-u.

Vecina sajtova je svoju poziciju gradila koristeci black hat seo ili „ilegalne“ tehnika gradjenja dobre google pozicije sto ukljucuje pravljenje velikih broj spam linkova ka svom sajtu.Medjutim i odredjeni broj sajtova koji nisu na taj nacin dosli do dobre pozicije isto su pogodjeni ovim update-om.Sta raditi ako ste i vi medju njima ?

Prvo treba proveriti sve linkove koji upucuju ka vasem sajtu i „poreci ih“ (eng disavow backlinks).
To morate uraditi iz google webmaster tools-a i uploadovati u tekstualnom formatu linkove ili cak domene kojih se zelite odreci.Zatim naravno napraviti nove „snaznije“ linkove ka vasem sajtu koji ce u potpunosti nadjacate uticaj losih linkova (iako ste ih se vec odrekli ranije) i naravno novi, svezi sadrzaj na vasem sajtu koji ce u potpunosti i opravdati sve te linkove koje ste upravo napravili.